23948sdkhjf

Efter milliardsalg: Davidsen-direktør ser opkøbsmuligheder i en nedgangstid

Et match på værdier og en mulighed for at trække på erfaringer fra resten af Nordeuropa. Det er ifølge Davidsen-direktør Henrik Clausen nogle af grundene til, at den danske trælastkæde forudsat konkurrencemyndighedernes godkendelse kan glæde sig over at være kommet på store, finske hænder.

Med milliardhandlen, der blev offentliggjort fra morgenstunden, har den finske Kesko-koncern overtaget 90 pct. af aktierne i den hidtil familieejede kæde, og ifølge Henrik Clausen er der tale om et ønskescenarie.

– Kesko er et rigtig godt match, fordi det for det første er en industriel køber, der arbejder i den her branche i både Norge, Sverige og Finland, og derfor har stor erfaring med branchen. Samtidig har de en landespecifik strategi, hvor de lader landene operere individuelt tilpasset de enkelte markeders behov, og endelig deler vi mange af de samme værdier, fortæller direktøren, der siden 2017 har svinget taktstokken i trælastkæden.

Intet retningsskifte forude

Og det bliver han ved med trods det nye ejerskab, der ifølge Henrik Clausen heller ikke varsler nogen omvæltning af strategien.

– Ikke umiddelbart, nej. Det er helt klart mit indtryk, at de køber ind på den strategi og retning, vi har lagt. De tror på, at strategien er den rigtige, og det er betryggende, at vi har et fælles syn på den del – men nu skal vi selvfølgelig lige hen på den anden side af ”closing”, og så skal vi til at tale mere konkret om fremtiden, forklarer han.

Mens Davidsen siden begyndelsen i 1944 har været på familiens hænder, er Kesko noteret på den finske børs, og med en årlig omsætning på omkring 80 mia. kr. er det en gedigen mastodont, den danske trælastkæde nu bliver en del af. Ikke desto mindre ser Henrik Clausen altså et match på både branche og værdier.

– Her er købmandskab og kundefokus to af nøgleordene, der har været tydelige, i de snakke vi har haft. Beslutninger træffes med udgangspunkt i kunden, og virksomheden drives gennem stærkt købmandskab, der også forudsætter, at en række beslutninger træffes lokalt, siger Davidsen-direktøren.

Bliver hjemme

Davidsen har siden stiftelsen været stort set synonym med sin sønderjyske hjemstavn, men med Optimera-opkøbet i 2019 voksede kæden fra 13 til 23 forretninger og sikrede sig landsdækkende fodfæste. I dag er kæden den tredjestørste på det danske marked, men hvor både Bygma og ikke mindst Stark forgrener sig ud over de danske grænser, holder Davidsen fokus på hjemmebanen.

– Det har aldrig været vores ambition at skulle ud over de danske grænser. Davidsen skal være en national spiller, fastslår Henrik Clausen.

Der har således heller ikke været en del af salgsovervejelserne, hvorvidt Kesko-handlen kunne risikere at lukke nogle døre i det norske eller svenske, hvor koncernen er til stede via andre aktører. Tværtimod, understreger direktøren, er det en tilstedeværelse, man forventer at kunne nyde godt af i det danske.

– Vi bliver jo en del af en koncern, som har godt fat i Nordeuropa, og nu bliver vi en del af et fællesskab, hvor vi kan tage det bedste fra hinanden og lære af, hvad der sker i de andre lande, lyder det.

På hjemmebanen er vækstambitionerne dog store og intakte, fortæller Henrik Clausen, der med en tung spiller i ryggen ser gode muligheder for såvel organisk som akkvisitiv vækst.

– I virkeligheden er det danske marked stadig relativt fragmenteret med en række små og mellemstore, familieejede trælaster. Der skal selvfølgelig altid to til at blive enige om en handel, og timingen kan man altid diskutere, men jeg tror, at det kan være et godt tidspunkt lige nu, hvor alle er bevidste om, at der er en nedgang i aktiviteten. Det, tror jeg, kan fordre en yderligere konsolidering, vurderer han.

En velkommen afklaring

Også Davidsen selv, der for nyligt kunne præsentere en rekordomsætning på 4,16 mia. kr., forventer nedgang i indeværende år, men det har ifølge Henrik Clausen ikke haft indflydelse på timingen for salget til Kesko.

– Det har jo været en proces, hvor man i familien har drøftet et generationsskifte for at sikre, at virksomheden kommer godt videre på den rejse, den er i gang med. Povl Davidsen har netop haft 60-års jubilæum her den 1. august, så han har vurderet, at det er et godt tidspunkt at give foretagendet videre på.

Allerede i marts kunne Børsen berette, at Davidsen-familien havde bedt Danske Banks corporate finance-afdeling om rådgivning i forbindelse med et eventuelt salg, og for Henrik Clausen var det således en forløsning, da han onsdag kunne overbringe beskeden til kædens trælastdirektører landet over.

– Det er klart, at det kan skabe uro, når sådan noget pludselig står i medierne, og det har nok ligget og ulmet lidt i maven hos nogle. Derfor er jeg også rigtig glad for, hvor positivt vores medarbejdere har taget imod nyheden. Mange har været her i 20, 30 eller endda 40 år, og for dem har det jo også handlet om en afklaring på fremtiden – derfor gør det mig glad, når jeg oplever, at de også opfatter Kesko som en ønskeejer, nu det skulle være, siger han.

Se nøgletal for:
Læs mere om: trælast
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.708